Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Az ivartalanítás előnyei-hátrányai és módjai

A nem kívánt szaporulat, vagy zavaró viselkedési formák, szagok elkerülése miatt gyakran kerül sor a kutyák és macskák  ivartalanítására.

Bizonyos viselkedési formák, mint pl. a csavargási hajlam, a vizelési mód, jelölés, agresszió az ivartalanítás ellenére is megmaradhatnak, de intenzitásuk jelentősen csökken, az ivari hormonok szervezetből való kiűrülésével párhuzamosan. (Ez egy hónapot is igénybe vehet.) A nemzési képesség természetesen azonnal megszűnik, kivéve pl a bak nyulakat, amelyek pár hétig a herélés ellenére is fedezőképesek mardanak.

Az ivartalanításnak komoly egészségügyi előnyei is vannak. Így például elkerülhető egy a ritkán ellő kutyáknál gyakran előforuló életveszélyes betegség, a gennyméh kialakulása, de jelentősen csökken az ugyancsak gyakori emlőtumor valószínűsége is. Ugyanígy szukáknál a petefészektüsző, vagy kanoknál rejtetthere illetve heredaganat miatt kialakuló szőrhullás. Ugyancsak megelőzi kanoknál a prosztatamegnagyobbodást és az ebből következő bakteriális fertőzéseket, daganatot.

Ugyanakkor ritkán előfordulhat idős szukáknál vizeletcsepegés, amely viszont gyógyszeresen jól korrigálható, vagy a hormontúltengésbő fakadónál jóval ritkábban előforduló hormonhiány miatt kialakuló szőrhullás, amely ugyacsak kezelhető gyógyszeresen.

Az ivartalanításnak alapvetően műtéti és hormonális módja van. A műtét előnye hogy hosszú távon olcsóbb, a tulajdonos számára egyszerűbb, kockázata minimális és valószínűleg az állat egészséges szempontjából is kedvezőbb, mint az életfogytig tartó hormonális kezelés. Az ivartalanítás bármely életkorban és bármely évszakban elvégezhető, de még ivarérettség előtt, körül, 4-8 hónapos korban a legszerencsésebb elvégezni. Az ilyen, korán ivartalanított állatok játékosabbak maradnak, kevésbé lesznek hajlamosak a hízásra és a kisebb testsúlyból fakadóan a műtéti költségek is alacsonyabbak. A szukáknak nincs szükségük egy ellésre, és a kanoknak sem egy fedezésre, hogy természetük kiegyensúlyozottabb legyen. Ez tévedés. Nem szerencsés ugyanakkor ivarzó, vagy frissen ellett, illetve ellés előtt álló állatot ivartalanítani, mivel ilyenkor jelentősen nő a műtéti kockázat (vérzés, fertőzés, stb). Külön figyelmet érdemel a rejtettheréjű kanok ivartalanítása. Mivel a hiba genetikai jellegű, meg kell akadályozni hogy továbbörökítse. Másrészt a hasüregben található here fokozott hormontermelése agressziót okozhat, begyulladhat és daganatosodhat.

A hormonális ivartalanítás ezzel szemben visszafordítható, viszont hosszú távon drágább és rendszeres látogatást  kíván az állatorvosnál. Ez utóbbi inkább tenyésztők számára alkalmas alternatíva, ha átmenetileg akarnak egy tenyészállatot tenyészképtelenné tenni. Nem szabad viszont az első ivarzást hormonálisan elnyomni!

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia